hjemmelavede stearinlys

Det er så hyggeligt med tændte stearinlys, men nogle gange kan det også være lidt kedeligt at se på helt hvide stearinlys. Dog er det heller ikke helt billigt at købe de farvede stearinlys eller dem, der bøjer, er snoet eller har et mønster. Men så er det et held, at vi kommer dig til undsætning lige her, for vi har nemlig samlet 3 lette opskrifter på hjemmelavede stearinlys.

Udover at det er hyggeligt at lave unikke lys til vindueskarmen, så er det også en rigtig god gaveidé. Du kan nemlig lave lysene personlige. Du kan lave dem i gavemodtagerens yndlingsfarve(r). Og hvis vi må fortælle dig en hemmelighed, så er det faktisk utrolig let at lave. Det kræver ikke mange redskaber, og tager heller ikke særlig lang tid at lave, så det er bare om at give det et skud!

Mangler du andre gode gaveidéer, så lav din egen sæbe med disse 3 opskrifter!

Hjemmelavede stearinlys

Der er ikke så mange forskellige måder, hvorpå du kan lave hjemmelavede stearinlys, hvilket betyder, at det er meget lige til at lave. Man kan næsten ikke lave nogen fejl, så det er et oplagt kreativt projekt til dig, som ikke orker en masse ting eller en masse trin for at lave noget kreativt. 

Derudover er det meget nemt at være kreativ, når det kommer til hjemmelavede stearinlys, da du nærmest ikke har brug for andet end farvekridt eller -perler eller en sjov form til at lave specielle og anderledes lys.

Sådan laver du hjemmelavede stearinlys

Det er nemt at lave hjemmelavede stearinlys, men når man smelter enten gamle lysestumper eller paraffinvoks, kan det godt blive meget varmt og deraf også farligt, hvis massen sprøjter op fra gryden. Vi anbefaler derfor ikke, at du lader børn lave det uden opsyn, og slet ikke at små børn egentlig deltager, da det hurtigt kan gå galt med hurtige, usikre bevægelser i nærheden af en varm stearinmasse eller paraffinvoks. Men bare rolig, vi har fundet en mere børnevenlig udgave, som er længere nede på siden, hvor alle kan være med.

hjemmelavede stearinlys
Billedet er fra rito.dk

Du skal bruge følgende til at lave stearinlys:

  • Avispapir eller plastik til at have som underlag, mens du laver det.
  • Gryde.
  • Smeltekar, glasskål eller anden form for beholder, der kan tåle at blive brugt til et vandbad. Den skal være større end gryden, hvis du bruger en skål.
  • Paraffinvoks.
  • Støbeform.
  • Væge.
  • Blomsterpind, strikkepind, kødnål eller andet til at holde vægen på plads under størkningen.
  • Lysfarve i form af farvekridt eller farveperler, hvis du har lyst til at give dine lys en farve.

Tip: Du behøver som sådan ikke en støbeform, for du kan nemlig blot anvende alt muligt, du har liggende derhjemme. Det kan være alt fra et gammelt syltetøjsglas til et plastikkrus.

Fremgangsmåde:

  1. Sæt en gryde over med vand i.
  2. Placer smeltebeholderen i gryden.
  3. Smelt paraffinvoksen i vandbadet. Det er vigtigt, at det ikke må koge, for det giver irriterende luftbobler i det færdige lys. 
  4. Du kan vælge at komme en lysfarve i blandingen, hvis du kunne tænke dig, at lyset får en bestemt farve. Bruger du farveperler/farvepigment skal du komme det i, når blandingen rammer de 80 grader. Du skal bruge ca. 2 g lysfarve til 2 kg paraffinvoks. 
  5. Mens paraffinvoksen smelter, kan du gøre støbeformen klar. Har du en form med et hul i bunden, skal du trække vægen igennem og binde enden af vægen fast til en blomsterpind, strikkepind, kødnål eller lignende. Sørg for at vægen er helt udstrakt. 
  1. Hæld forsigtigt den smeltede paraffinvoks ned i støbeformen. Når lyset sætter sig under afkølingen, vil der opstå en lille hulning omkring vægen, og det vil således være nødvendigt at efterfylde for at fylde hullet ud.
  2. Når lyset er helt afkølet og størknet, tager du det bare ud af formen, klipper vægen til og så er det klar til at blive tændt. 

Tip: Er det svært at få vægen til at være helt udstrakt, kan du binde vægen fast først til blomsterpinden, strikkepinden, kødnålen eller lignende, og dernæst sætte vægen direkte ned i midten af støbeformen. 

Du kan dekorere lysene med tegnepenne med lysvoks, hvilket er en aktivitet, hvor  børnene og de helt små kan være med.

Nogen finder det lettest at bruge væger med fod, prøv evt. det, hvis det er første gang du laver lys. 

Det skal du bruge

Paraffinvoks

Brug dette paraffinvoks rent, når du skal lave egne sterinlys. Smeltetemperaturen er 60 grader og dyppetemperatur 70 grader. Alletiders i dag til jer, der gerne vil lave et hyggeligt projekt sammen. Kan bruges til alle højtider og som gave til f.eks. fødselsdage eller andet.

Den bedste pris på paraffinvoks:

Lysstøbeform

Klassisk støbeform i transparent farve og i slagfast plast. Den har støtteben under, så du kan forvente, at den står stabilt, når der bliver smeltet stearin. Den tåler max 120 grader. Kan fås i forskellige slags former og designs.

Den bedste pris på lysstøbeform:

Væge til stearin

Vælg mellem to forskellige typer af væge til stearin. Begge er en flad væge af vævet bomuld og perfekt til hjemmelavede støbelys. Den har en diameter 50-70 mm. Forskellen er blot, at den ene er på en rulle og med 80 meter og den anden blot 30 meter.

Den bedste pris på rocaiperler:

Tegnepen/Lysvoks

Ønsker du, at dine hjemmelavede stearinlys gerne må have lidt charme og farve? Så skal du købe disse med hjem! Giver dig mulighed for at dekorere og pifte dine lys lidt ekstra op.

Den bedste pris på lysvoks:

Støb lange stearinlys

Har du aldrig lavet hjemmelavede lys før, så vil vi ikke anbefale, at du kaster dig ud i at lave lange stearinlys som det første stearinlysprojekt. Det er nemlig mere krævende, da du skal  dyppe en lang væge gentagne gange i den flydende masse og således stå over den varme smeltede masse i et stykke tid. Start derfor med at støbe stearinlys i en form, så du kan lære den flydende masse at kende, på den måde kan du bedre styre den, hvis det bliver nødvendigt. 

Fremgangsmåde:

  1. Smelt paraffinvoks i et vandbad, evt. med lysfarve i.
  2. Hæld den smeltede masse i en beholder, der er høj nok til, at dit lys kan være der.
  3. Dyp vægen ned i massen og træk den op.
  4. Når stearinen er størknet på vægen, gentager du processen med at dyppe vægen i massen og lade det størkne, til lyset har den tykkelse, du kunne tænke dig.

Hjemmelavede stearinlys – en børnevenlig udgave

Jeg har fundet en børnevenlig udgave, hvor børnene sagtens kan deltage i aktiviteten, uden at du skal være bekymret for dem, uanset alderen. Selvfølgelig lige med undtagelse af de helt små, som er i den alder, hvor alting er sjovt at putte i munden.

Bivokslys af bivoksplader

Til denne udgave skal du bruge følgende:

  • Bivoksplader, natur
  • Væge til bivokslys, nr. 3, tykkelse 2-3, 100 g
  • En lysestage, der passer i diameteren
  • Udstiksforme 

Jeg har ikke angivet en diameter på lysestagen, da det afhænger af hvor tyk eller tynd, du ønsker, at dit lys skal være i bredden. Jeg har heller ikke angivet størrelse eller facon til udstiksformene, da det igen afhænger af, hvad du eller børnene ønsker.

Fremgangsmåde:

  1. Klip et stykke af snoren af, som skal være vægen i lyset. Snoren skal være lidt længere end bivokspladens korteste side. 
  2. Buk bivokspladen rundt, men kun så den lige dækker vægen. 
  3. Rul bivokspladen til lyset har den tykkelse, du ønsker. Hvis den skal være tykkere, ruller du blot videre på endnu en plade. 
  4. Dit lys er nu klar til at blive tændt. 

Tip: Bivoksen er nemmere at arbejde med, hvis den har stuetemperatur. 

Udstiksform:

  1. Udstik det antal du skal bruge for at opnå den højde, du ønsker. Du kan med fordel banke let med en hammer, hvis bivoksen er for hård.
  2. Lav et hul i midten af dine udstrukne former. Du kan gøre det med, hvad du lige har liggende, bare sørg for at hullet er stort nok til, at vægen kan komme igennem hullet.
  3. Gentag punkt 1-2 til du har det antal lys, du ønsker.
  4. Dine lys er nu klar til at blive tændt.

Hjemmelavede stearinlys med mønster

Har du læst det ovenstående og tænker, at du faktisk ikke helt orker at give dig i kast med at lave dine egne lys, men stadig gerne vil have nogle unikke og anderledes lys stående derhjemme i vindueskarmen? Så har vi her fundet et bud på, hvordan du let og hurtigt kan lave lys, der er stribede.

Billedet er fra boligmagasinet.dk

Du skal bruge følgende:

  • Stearinlys
  • Gryde
  • 3-4 skåle
  • Ske
  • Voksfarvekridt i de ønskede farver. Det må ikke være oliekridt.

Fremgangsmåde:

  1. Fyld gryden halvt op med vand.
  2. Bring vandet i kog med en skål i, som er større end gryden. 
  3. Kom lysestumperne i skålen og lad dem smelte, inden du fjerner vægeresterne, men som tidligere nævnt må det ikke koge.
  4. Kom farvekridtet ned i den flydende stearin. Start med et lille stykke for at se, hvor meget du skal bruge for at opnå den nuance, du ønsker. 
  5. Du er klar til at dekorere lysene, når farvekridtet er helt smeltet. 

Tip: Vil du gerne have en pastelnuance, er du nødt til at blande lidt hvidt farvekridt i stearinen, inden du tilsætter en stump af den ønskede farve. Stearinen i sig selv tæller nemlig ikke som “hvid”, da den ikke har nogen farve som sådan.

Swirl lys

  1. Beklæd et lys med tape i én lang køre rundt om lyset. Sørg for at det sidder helt tæt, så der ikke er nogen lufthuller, hvor den flydende stearin kan komme ind under tapen. 
  2. Fjern skålen med den farvede stearin fra gryden og sæt en ny skål over vandet. 
  3. Hold i vægen ind over den tomme skål, og mens du drejer det, hælder du den farvede stearinmasse ned over lyset. Dæk det hvide så godt som overhovedet muligt med den farvede stearinmasse.
  4. Når du kan holde på lyset uden at brænde dig, skal du pille tapen af, ellers risikerer du, at det kan nå at størkne på tapen, som du så ikke kan fjerne igen.

FAQ

Hvordan bøjer man stearinlys?

Her skal du bruge lys lavet af paraffin og ikke 100% stearin. I en beholder, der er høj nok til at rumme lysene, hælder du varmt vand i, men det må ikke være for varmt, for så smelter lysene. Du skal kunne stikke en finger i uden at brænde dig. Dernæst kommer du lysene i og lader dem være der i 15 minutter. Du kan med fordel putte en tallerken over, så lysene holdes nede i vandet. Når de 15 minutter er gået, kan du modellere lysene, da de nu burde være bøjelige og bløde. Form ét lys ad gangen, så du ikke risikerer, at de andre bliver for kolde imens. Når du har formet dit lys, som du ønsker, lægger du det i et fald med iskoldt vand. Det kolde vand gør, at lyset størkner. 

Hvordan farver man selv lys?

Du kan vælge at farve dine hjemmelavede lys enten med farvekridt eller farveperler, som er lavet til lysfremstilling. Under “Hjemmelavede stearinlys med mønster” har jeg beskrevet, hvordan du bruger farvekridt til at give dine hjemmelavede lys lige nøjagtig den farve, du kunne tænke dig. Men jeg fortæller det selvfølgelig gerne igen, for det er meget ligetil. 

Det eneste, du skal gøre, er at smelte farvekridtet over et vandbad og dernæst enten hælde det over dine færdige lys, hvis du ønsker, at lysene har et mønster. Ellers hælder du blot den flydende masse ned i den flydende stearinmasse og blander det, så farven er jævnt fordelt i hele stearinmassen.

Det er ikke meget anderledes med farveperler/farvepigment end med farvekridt. Det er blot nemmere her, da du ikke engang skal smelte det, men blot røre det ud i den smeltede stearinmasse eller paraffinvoks. Det er vigtigt, at du rører helt ned på bunden, da nogle af farvekornene godt kan samle sig. Du skal bruge ca. 2 g lysfarve til 2 kg paraffinvoks.  

Hvad kan man bruge lysestumper til?

Det mest oplagte, du kan bruge gamle lysestumper til, er selvfølgelig at smelte dem om til nye stearinlys. Du får brugt hele stearinlyset, og er samtidig også lidt god ved miljøet. Du kan med fordel sortere stearinstumperne efter farve, så du ikke ender med en grumset nuance, når du smelter dem om. Du kan fiske vægeresterne op fra vandbadet, når stumperne er smeltet helt. 

Du kan faktisk smelte de gamle stumper sammen med paraffinvoksen, så gem gerne lysestumperne i en pose til næste gang, du skal lave lys. 

Hvordan laver man duftlys?

Det er ikke svært at lave duftlys. Du laver lysene, som beskrevet længere oppe på siden, men forskellen er, at du tilsætter lidt æterisk olie til den smeltede stearinmasse. Du skal bruge ca. 5-10 ml pr. portion (4-5 lys).

Tidligere artikelBorddækning bryllup – Få inspiration til 3 essentielle ting til bryllupsborddækningen!
Næste artikelParacord armbånd lav selv – 2 nemme guider