Det rette malerlærred: Vi hjælper dig på vej

0
451

Er der noget, vi lærte under corona, så var det at være kreative derhjemme. En af de ting, som blev populært blandt mange, var at male. Heldigvis fandt mange kærligheden ved og fortsatte efterfølgende deres passion.

Elsker du at male på lærred lige som os, så har du sikkert allerede en håndfuld malerlærred derhjemme i forskellige størrelser, som bare venter på at komme i brug, så snart tiden er der eller seneste projekt er slut. Det er hvert fald sådan det her hos os! Der skal altid være et malerlærred på lager! Det kunne jo være, at man fik en god ide en sen aften, hvor alle er lukkede. Men har du ikke dit eget lille lager af malerlærreder, så hjælper vi dig på vej!

Vi har nemlig samlet en masse malerlærred i forskellige størrelser, så der er noget for ethvert projekt – og så du kan få fyldt reserven op! Vi ved jo alle, at de gode ideer kommer sent om aftenen, når alt er lukket. 

Hvad er et malerlærred egentlig?

Er du helt ny inden for en verden af maling og akryl, så er der sikkert mange ting, der lige skal læres at kende og forstås hvordan de bruges bedst muligt. Et malerlærred er det lærred, som du måler på. De fleste steder vil du kunne vælge mellem et malerlærred, som er en blanding af bomuld og syntetiske fibre eller et malerlærred af hør (også kaldet et hørlærred). 

Hvad er et godt malerlærred?

Men hvad er et godt malerlærred så? Det er der helt sikkert mange delte meninger om, alt efter hvem du spørger. Men det er sådan med akrylmaling, at det er vandbaseret. Så alt efter hvilken akrylmaling, du har købt og hvilket lærred du har købt, så vil det suge en del af malingen og det kan derfor blive dyrt i maling – i længden. Det vi bruger, når vi maler med akrylmaling, er et blandingslærred. Det er en blanding af bomuld og syntetiske fibre. Brugte du i stedet et 100% bomuldslærred, som suger rigtig meget, så vil du kunne forvente, at der skal males et par gange, før du får det, som du ønskede det. Vil du have et lærred, som suger minimum, så er det hørlærredet, du skal have fat på. Men ligesom med så meget andet her i verdenen, så koster kvalitet. Du bør derfor forvente, at køber du et hørlærred, så koster det mere end de klassiske blandings- eller bomuldslærred. 

Valg af malerlærred til dig, der foretrækker oliemaling, er ikke meget anderledes. Hør er det bedste lærredstof, da det taget fantastisk imod olien. Men som nævnt tidligere så er det også bare lige en tand dyrere. Vil du gerne have en mellemløsning, som stadig fungerer ret godt, så er vi tilbage til det klassiske bomuldslærred. 

Så et godt lærred må være et hørlærred, hvis man ser på kvaliteten for en professionel. Men er du ny i det, så er hørlærredet ikke det lærred, vi vil anbefale dig. Men læs mere om det i næste afsnit.

Hvilke lærreder er bedst?

Som vi kort nævnte længere oppe, så er hørlærredet noget af det bedste, du kan få – baseret på kvaliteten og hvor mange lag dit maling vil skulle have igen og igen. Men er det din første gang, du skal prøve det – og det gælder uanset alder, så er der ingen grund til at starte ud med et malerlærred af hø. Så kan du altså lige så fint starte med et malerlærred af bomuld eller et blandingslærred. Bomuldslærreder er let tilgængelige for dig – både online og i fysiske butikker og så er de billige. Det gør altså, at man som ny ikke skal være ærgerlig, hvis du har lavet så mange fejl, at det ikke længere kan dækkes til. Så vi anbefaler, at du i starten bare øver dig og har det sjovt med bomulds- eller blandingslærreder. Så kan det godt være, at du skal male et par ekstra lag, men så kan du samtidig bare starte ud med en billig maling.

For selvom det sommetider kan virke som om, at det handler om at have det bedste af det bedste, så behøver det ikke være sådan. Når det kommer til kreativitet, så er der intet rigtigt eller forkert. Hvis det virker for dig, så gør du det! Det allervigtigste er blot, at vi er i gang og hygger med det, som vi laver – og så behøver det på ingen måde at være det dyreste eller bedste. 

Hvilken type maling er bedst til mine malerlærreder?

Er du professionel maler og er landet her blot for at købe malerlærred, så har du helt sikkert allerede din favorit forhandler af maling. Men som med så meget andet, er der igen delte meninger om, hvad der er det bedste maling – hvad end det er akryl, olie eller noget tredje. 

Når det kommer til akrylmaling kan du hurtigt læse dig frem til, hvad der er god kvalitet eller ej. Står der artist på din akrylmaling, så kan du regne med, at det er af højeste kvalitet. Står der artist på din maling kan du forvente, at den har en høj pålidelighed – både ift. stabilitet ot holdbarhed – og hvor farveægte den er. Er du ny i det og føler endnu ikke, at du vil give helt så meget for din maling, så er der også den billigere udgave. Her vil din maling hedde “studio”. Det er altså et mere prisvenligt alternativ og ofte skal du også bruge en del mere maling, når du bruger dem – hvis du altså går meget op i det, ellers kan du oftest godt nøjes med et par lag. Igen – er du ny i det og vil gerne bare prøve dig frem, så start ud billigt. Der er meget, der skal læres – og det er bare nemmere at fejle, hvis man ikke har brugt dyre domme på det. F.eks. kommer det til at tage tid ift. tilpasning af mængder maling, når du maler og specielt når der skal blandes farver. Det er bare ikke altid, den sidder der første gang og så skal der altså et par tilpasninger til, før du har den forventede farve.