strikkepindesæt

I de sidste to år har alt, der klinger på kreativitet, fået en opblomstring. Det er alt fra perlearmbånd, til hvordan du syer din egen kjole, og her er strik ingen undtagelse. Og du har sikkert også allerede fundet ud af, at strik, garn og ikke mindst strikkepinde ikke bare er strik, garn og strikkepinde. Det er en helt verden for sig selv, som kan være svært at navigere rundt i.

Men bare rolig, når du har læst denne artikel til ende, er du forhåbentligt blevet lidt klogere på, hvilket strikkepindesæt du skal vælge, så du kan komme i gang hurtigst muligt 🧶

En verden af strikkepindesæt

Strikkepinde er langtfra ens, og nedenfor kan du læse om de mest kendte og udbredte strikkepindesæt. Til alle strikkepindesættene kan du købe stoppere, der skrues på wiren, så maskerne ikke falder af, hvis du har brug for at lade strikketøjet hvile, mens du bruger strikkepindene eller wiren til et andet strikkeprojekt. Du kan også tilkøbe forlængere, således at du kan lave en længere wire ved at forbinde to wirer sammen til én lang wire. Strikkepindene og wirene fås i forskellige længder og størrelser, og strikkepindene fås også som almindelige faste rundpinde, udskiftelige rundpinde og strømpepinde. 

Vær opmærksom på at nedenstående er rundpindesæt og ikke strømpepindesæt.

Forskellige typer af strikkepinde

Der findes så mange forskellige strikkepinde derude, så skulle vi liste dem alle, ville dette blogindlæg aldrig ende. Derfor kan du i stedet via linket se et kæmpe udvalg af forskellige typer og størrelser, så du kan finde den, der passer til dit garn og strikkeprojekt.

Den bedste priser på strikkepinde:

Seeknit

Seeknit er japansk produceret bambusstrikkepinde af høj kvalitet. Mærket er i løbet af de seneste to år blevet vildt populære blandt nogle af Instagrams største strikkere såsom PetiteKnit, og det er med god grund. De har en slidstærk overflade, en glat overgang mellem wire og strikkepind, pindestørrelsen er laserindgraveret på strikkepindene, så det ikke slides af, og det absolut bedste ved strikkepindene er rotationsleddet i de udskiftelige rundpinde. Det betyder, at selvom wiren og strikkepindene er sat sammen, så kan strikkepindene ikke skrue sig selv løs, fordi wiren ikke snoer sig, men derimod følger dine bevægelser. Det giver en langt behageligere strikkeoplevelse, og af den grund er de også min favorit. Derudover er bambus et meget let materiale at have i hænderne, og de føles derfor også bløde.

DROPS Pro

Ligesom med Pony kender du sikkert også DROPS Basic med deres grå aluminium strikkepinde. Dem husker vi i hvert fald fra min mors samling af strikkepinde. DROPS Pro er et godt begyndersæt til dig, som er lidt usikker på, hvorvidt alt det med garn og strik er noget for dig, da de har en overkommelig pris. De fås både i messing og træ og skulle være ekstremt stærke, så de ikke knækker lige så let. Derudover har de en fleksibel wire, som gør dem oplagt til strikketeknikken ‘magic loop’.

AddiClick

AddiClick er et tysk mærke, som er kendetegnet ved, at pindene ikke skal skrues på wiren men derimod klikkes på. Pindene er lavet af nikkelfri messing, og de er hule inden i, hvilket gør, at de ikke føles kolde, da varmen hermed ledes bedre. De er derfor også særligt gode til uldgarn. Det gør også, at de er letvægtige. AddiClick har almindelige spidser, så du stikker dig ikke lige så nemt på dem, som tendensen er med Pony Perfect. 

KnitPro

Strikkepindene fra KnitPro er endnu et godt bud på strikkepinde af god kvalitet. De er kendt for deres mange unikke materialer såsom birketræ, bambus, metal, karbon og plastik, så her kan du virkelig vælge, hvilket materiale der ligger bedst i dine hænder. KnitPro adskiller sig fra de andre mærker, fordi de har firkantede strikkepinde, som vi nok skal uddybe længere nede i artiklen. De adskiller sig også ved, at man skal stramme wiren fast til strikkepindene, modsæt de andre mærker, hvor man blot skal skrue eller klikke strikkepindene fast til wiren. I videoen her kan du se, hvordan man samler wiren og strikkepindene, hvis du beslutter dig for at købe fra KnitPro.

Hvilket strikkepindesæt er bedst?

Nu tænker du sikkert, at vi ikke gjorde valget nemmere for dig, men sværere, hvilket du har til dels ret i. VI har fortalt om nogle forskellige strikkepindesæt for at give dig et overblik og gøre det mere overskueligt for dig, men sandheden er, at vi i sidste ende ikke kan fortælle dig, hvilket strikkepindesæt der er bedst. Vi kan ikke sige, hvilket strikkepindesæt du skal vælge, fordi valget afhænger af forskellige ting:

  • Materiale 
  • Udseende
  • Pris
  • Strikkepindenes længde og hvor spidse du foretrækker dem
  • Wirens blødhed og system

Kort sagt, strikkepinde er forskellige ligesom mennesker, og det strikkepindesæt, som vi bedst kan lide, er nødvendigvis ikke det strikkepindesæt, du bedst kan lide. Du skal derfor vælge de strikkepinde, du foretrækker og bedst kan lide at have i hænderne. Sagt med andre ord, du skal vælge de strikkepinde, der passer bedst til dig. I den proces kan du overveje følgende spørgsmål, der forhåbentligt kan snævre feltet ind for dig, så du til sidst står med det strikkepindesæt, der er rigtigt for dig. 

  • Er du mest til stål, messing, aluminium eller træ? 
  • Hvilken farve er du mest til: sort, farverige eller neutrale strikkepinde? 
  • Hvor mange penge vil du bruge på et strikkepindesæt? 
  • Hvor spidse skal strikkepindene være?
  • Skal strikkepindene være kort, mellem eller lange? 
  • Hvilket system kan du bedst lide at arbejde med – et kliksystem eller et skruesystem?

Det er ingen hemmelighed, at pris og kvalitet oftest hænger sammen, men hvis du er nybegynder og lige vil afprøve, hvorvidt det at strikke nu også er noget for dig eller ej, så vil vi ikke bruge en masse penge på strikkeudstyr. Du kan altid opgradere senere, når du ved, om du er forelsket eller ej i strikkeuniverset. På det tidspunkt har du også en bedre fornemmelse af, hvad du foretrækker i forhold til materiale, længde m.m. og har måske nemmere ved at investere i nogle lidt dyrere strikkepinde.

Men et god råd er at afprøve strikkepindene, inden du køber et helt strikkepindesæt. Du har måske en veninde, mor, søster eller lignende, som har en af de nævnte strikkepinde, hvor du kan få lov til at strikke nogle rækker, så du kan mærke efter, hvad du synes om de pågældende strikkepinde.

Hvad kan man strikke på rundpind?

Det korte svar er alt. Eller, du kan i hvert fald strikke det meste på en rundpind, og vi vælger at sige alt, fordi vi ikke lige umiddelbart kan komme på noget, som du ikke kan strikke på en rundpind. Og ja, du kan sagtens strikke strømper, halskanter og ærmer på en rundpind, og det er især blevet lettere efter, at de korte rundpinde har set dagens lys med en længde på kun 5 cm og wirer helt ned på 13 cm. Vi vil faktisk næsten vove at sige, at det fungerer bedre med en rundpind end en strømpepind til strømper, halskanter, ærmer og babytøj, når først man har vænnet sig til den korte wire og strikkepind, men igen, det er ikke for alle og er 100% en smagssag. 

En teknik, vi opdagede for nyligt, som er en kæmpe fordel ved de udskiftelige rundpinde er, at du kan have to forskellige rundpinde med hver deres størrelse. Helt praktisk betyder det, at du kan have en størrelse 4 mm som din venstre strikkepind og en størrelse 5 mm som din højre strikkepind. Ved at have to forskellige størrelser, hvor den ene er mindre end den anden, kan maskerne nemmere glide fra venstre strikkepind over på højre strikkepind. Vi lover dig, at du får følelsen af at turbo-strikke 😉

Udskiftelige rundpinde

På dette tidspunkt er du sikkert enig med os i, at strikkepinde ikke bare er strikkepinde, selvom det vil gøre alting meget lettere. Det er derfor også næsten breaking, når vi nu fortæller dig, at rundpinde heller ikke bare er rundpinde. Du kan nemlig købe almindelige (faste), udskiftelige, runde og firkantede rundpinde. Og ja, du læste rigtigt. Vi skrev firkantede rundpinde, men det skal vi nok komme ind på om lidt. 

Lad os starte med almindelige og udskiftelige rundpinde. Vores mødres generation er vokset op med almindelige rundpinde, da de udskiftelige rundpinde er en forholdsvis ny opfindelse. De almindelige rundpinde er, hvor strikkepindene og wiren sidder sammen, og du kan derfor heller ikke skille delene ad. Det kan være et rart alternativ til strømpepinde, hvis du skal have strikketøjet med på farten. På den måde undgår du at skulle lede efter den anden strikkepind i tasken. Men det fylder selvfølgelig lidt mere i tasken med en almindelig rundpind, da du skal sørge for, at wiren er lang nok, så den ikke knækker, når du strikker. Ligesom alt andet er det selvfølgelig en smagssag. 

Personligt foretrækker vi selv en almindelig rundpind til de strikkeprojekter, hvor man ikke skal skifte størrelse undervejs – strømper, halstørklæder m.m. Men til bluser, hvor halskanten eller ærmekanten oftest strikkes i en mindre størrelse end resten af kroppen, foretrækker vi udskiftelige rundpinde. Det er let lige at skifte strikkepindene ud, uden at skulle flytte hele strikketøjet over på en anden wire.

Firkantede strikkepinde

Nå, tilbage til de firkantede strikkepinde. Det lyder mærkeligt, hvilket vi også tænkte, da vi hørte om dem første gang, men de eksisterer. Om du skal vælge runde eller firkantede strikkepinde, kan vi heller ikke fortælle dig, men vi foretrækker de runde. De firkantede strikkepinde skulle være gode til dig med svage hænder eller håndled, fordi de ligger godt i hænderne og således forhindrer smerter i hænder og håndled. Formen gør nemlig, at du ikke bruger så mange kræfter på at holde fast i strikkepindene. Man holder løsere om strikkepinden, hvilket aflaster hænderne, men det kan også hjælpe, hvis du har tendens til at strikke stramt. De kan fås i birketræ og metal og både som almindelige faste rundpinde, udskiftelige rundpinde og strømpepinde i forskellige størrelser. 

Vi håber, artiklen gav dig lidt afklaring, men hvis du stadig føler dig helt på bar bund, er du selvfølgelig velkommen til at sende en mail til os på [email protected]

Tidligere artikelSådan kommer du igang med lav selv påskepynt
Næste artikelDIY: Lav selv øreringe til forskellige lejligheder