vandperler

Kender du vandperler? De er meget hyggelige, og de minder lidt om de glaskugler, der var meget populære for omkring 20 år siden i dagsinstitutioner. De kan bruges til alverdens ting og anledninger, og det er kun fantasien, der sætter grænsen. Mange bruger dem i dag, fordi de er dekorative at se på og meget terapeutiske at røre ved. De kan købes mange steder og findes i et hav af farver, så der burde være noget til enhver smag.

Vi har lavet denne guide til vandperler, hvor du kan blive klogere på alt lige fra, hvordan du laver dem, til hvordan du vedligeholder dem, og selvfølgelig også hvad du helt konkret kan bruge dem til. Vi har desuden samlet 8 gode råd til vandperler, som du ikke må gå glip af.

Et kæmpe udvalg af vandperler

Vandperler findes i et væld af varianter. Du kan få dem i næsten alle tænkelige farver, og du kan få dem i forskellige udgaver: klar, glitter og marmor. Du kan også få dem i et utal af pakkeløsninger og mix-varianter (enhjørning, havfrue, påfugl, jul m.m.), så du kan få lige det, der passer til dig eller til en bestemt anledning. Herudover kan du købe små enkelte poser, hvis du blot vil afprøve, om det er noget for dig, eller du kan købe en pakke med flere poser og derved spare nogle penge, end hvis du køber samme antal poser enkeltvis.

Vandperler i forskellige slags farver

Røde vandperler

De fineste vandperler i i rød med en diameter på 1 cm. Brug dem til forskellige blomsterdekorationer – f.eks. orkideer. Du kan også blande farver sammen, hvis du har lyst. Kun fantasien sætter grænser.

Den bedste pris på røde vandperler

Orange Vandperler

Vandperler fås i mange farver. En af favoritterne er de røde, da de giver lidt ekstra farve og pang i hverdagen. Du kan bruge dem, lige som du ønsker – og det er virkelig kun fantasien, der sætter grænser.

Den bedste pris på røde vandperler:

Hvad er vandperler?

Vandperler går under forskellige navne såsom vandkugler, gelekugler eller aquaperler. De er lavet af en saltopløsning, og er ufarlige, men det anbefales ikke, at man indtager dem. Børn må derfor heller ikke lege med dem uden opsyn. Skulle uheldet være ude, og man kommer til at sluge nogle af dem, sker der ikke noget ved det, da de går i opløsning. Vandperler indeholder ikke giftige stoffer eller gødning, og de er 100% biologisk nedbrydelige. 

Når du køber vandperler, får du nogle små tørre perler, men du skal bare lægge dem i vand og vente nogle timer. Herefter vil du få nogle glaslignende kugler, som er vokset 100 eller 200 gange deres egen størrelse.

Billedet er fra gemmas.dk

Guide til vandperler

Det er meget lige til at lave vandperler, og det kræver heller ikke en masse ting. Det eneste, det kræver, er en pose vandperler, vand og en stor nok beholder.

 1. Start med at hælde de små vandperler i en skål eller beholder, som du er sikker på kan rumme alle vandperlerne, når de er nået deres fulde størrelse. Det skal være en skål eller beholder, der kan rumme minimum 1 liter vand pr. pose.
 2. Til en pose vandperler skal du hælde en halv liter vand til, og hvis vandperlerne absorberer alt vandet, hælder du bare ekstra vand på efterfølgende.
 3. Selvlysende, pastelfarvede og farvede vandperler skal stå i 4-6 timer og metallic/glitter vandperler skal stå i 8-14 timer.
 4. Hæld det overskydende vand fra vandperlerne, undtagen hvis du foretrækker at have dem i vand. Du kan med fordel bruge en si, så du ikke mister for mange vandperler, hvilket også gør det nemmere at hælde vandet fra.
 5. Vandperlerne er nu klar.

De nævnte timer er bare en vejledning, du kan nemlig sagtens lade vandperlerne blive i vandet i længere tid. Der sker ikke noget ved det, de vokser bare ikke længere, når de først har nået deres grænse for, hvor meget vand de kan absorbere.

Når vandperlerne begynder at blive små, følger du bare guiden igen. Skyl evt. vandperlerne et par gange med rent vand, når de er blevet store igen, så du er sikker på, at al vandet er blevet udskiftet. 

Hvor længe holder vandperler?

De kan opbevares i nogle år, inden du eventuel vælger at opløse dem i vand. Hvor længe de ellers holder, er selvfølgelig forskelligt. Når vandet begynder at lægge sig i bunden af vasen eller skålen, går der omkring 1-2 uger, før vandperlerne bliver mindre. Hvor hurtigt det går afhænger af rummets temperatur, og hvor meget sollys der kommer ind i rummet. Det er nemlig det, der får vandet i dem til at fordampe.

Når vandet fordamper, og perlerne bliver mindre, hælder du blot vand på, så skal de nok vokse sig store igen. Vil du gerne have, at de holder sig længe, er det en god idé at skylle dem igennem med rent vand 1 gang om måneden. På den måde kan de let holde sig ½ til 1 år.

Kan jeg rengøre vandperler?

Det er at foretrække at rengøre sine vandperler. De absorberer alt muligt støv og skidt, hvilket mindsker holdbarheden, og det gør dem også mindre pæne at se på. Du kan rengøre dem ved at lave en balje med rigeligt vand, hæld opvaskemiddel i og skum det op. Dernæst lægger du vandperlerne i og gnubber dem forsigtigt. Det er vigtigt at skylle dem efter med rigeligt rent vand, efter du har badet dem i sæbevand.

Hvad kan man bruge vandperler til?

Du kan bruge vandperler til mange forskellige ting. Det kan eksempelvis være til dekoration, blomster, som pynt til festlige begivenheder, terapi eller fodbad. Det er blot nogle få af de mange anvendelsesmuligheder, der er. Vandperlerne egner sig dog ikke til fast brug i et akvarium, fordi de vil absorbere alt for mange bakterier, men det kan godt gå som midlertidig dekoration.

Vandperler til dekoration

At bruge vandperler til dekoration er blot en ud af mange anvendelsesmuligheder. Vandperler er populære at bruge til bryllupper, konfirmationer eller fødselsdage. Det er det, fordi de er pæne og elegante at se på i skåle eller vaser, evt. med blomster i. Du kan sammensætte dem med en eller flere farver, hvor farverne enten blandes eller ligger hver for sig. Vælger du at blande farverne, anbefaler vi, at du laver farverne separat og først derefter blander dem, når de har nået fuld størrelse. 

Hvis du skal have afskårne blomster stående i vaser med vandperler, er det en god idé at vente med at komme blomsterne i vasen til allersidste øjeblik. Du kan med fordel lave vandperlerne til borddekorationen mindst 2 dage før selve festen. Du følger bare vores guide, som står beskrevet længere oppe. Lad vandperlerne stå i vand til aftenen før festen eller om morgenen på festdagen, og hvis du skal have blomster til at stå sammen med vandperlerne, så lad lidt vand være tilbage i vasen. Så er du sikker på, at blomsterne får nok vand og ikke kommer til at hænge og se trist ud i løbet af festen.

Vandperler til orkideer og afskårne blomster

Du kan sagtens bruge vandperler til afskårne blomster og orkideer, som mange gør, men der er forskel på, hvad du skal være opmærksom på. Bruger du dem til orkideer, skal du sørge for at rense rødderne rigtig godt for jord, så du undgår grumset vand. Det er ikke kønt at se på, hvis du anvender en gennemsigtig vase. Ved orkideer skal du være opmærksom på at hælde det overskydende vand fra ofte, ellers risikerer du, at orkideernes rødder rådner. 

Bruger du derimod vandperlerne til afskårne blomster, både en hel buket eller enkeltvis, skal du være opmærksom på, om der er vand nok. Blomsterne skal nemlig gerne have meget vand, især hvis det er en stor blomsterbuket, der har brug for store mængder vand. Hvis blomsterne ikke kan nå ned til vandet, risikerer du, at de ikke holder særlig længe og hurtigt kommer til at hænge og se triste ud.

Fodbad og terapi

Det lyder mærkeligt, men du kan faktisk bruge vandperler til et fodbad, bare lige husk at vaske fødderne inden. De har en terapeutisk effekt i et fodbad, men de ville ikke kunne genbruges, da de højst sandsynligt går i stykker, når du træder på dem.

Da vandperler har en terapeutisk effekt, er de også rigtig gode til terapi, hvor man rører dem. Det at røre dem kan nemlig sænke en uro i kroppen og hjælpe mod koncentrationsbesvær, og ligesom med fodbad så husk at vaske hænder, inden vandperlerne tages i brug til terapi.

Godt at vide om vandperler

 1. Du kan sagtens placere fyrfadslys eller stearinlys i dine vandperledekorationer. De indeholder masser af vand, som gør, at de ikke kan brænde, og derfor kan de let gå sammen med levende lys.
 2. Der er ikke gødning i dem.
 3. Vandperler kan ikke lyse op under UV lys, som de er, men hvis du maler dem med neon tuscher, ville de lyse fint op under UV lys.
 4. De er ikke giftige, da de er lavet af en saltvandsopløsning, men de absorberer snavs og støv, så vi anbefaler ikke, at man indtager dem. Og hold gerne opsyn med børn under 3 år, hvis de er i nærheden af dem eller leger med dem.
 5. Skulle du være uheldig og tabe dem i afløbet, skal du hælde en god mængde groft køkkensalt i afløbet. Lad det stå en times tid og skyl derefter med rigeligt vand. Saltet opløser dem, og de vil derfor ikke optage mere vand. Det gælder også badesalt. Hvis du placerer vandperlerne i nærheden badesalt, så vær opmærksom på at der ikke kommer badesalt ned til vandperlerne.
 6. De kan godt blive for gamle. De har som udgangspunkt en lang holdbarhed, hvis de ikke er opløst i vand. Er de derimod opløst i vand, kan de godt blive for gamle. De optager nemlig som sagt bakterier, snavs og støv, og de kan derfor godt rådne til sidst, hvis du glemmer at skylle dem med rent vand en gang imellem.
 7. Du kan som tidligere nævnt ikke bruge dem i dit akvarium. De egner sig ikke til det, da de som sagt absorberer, og således vil absorbere alt for mange bakterier ved at ligge fast i et akvarium. De kan godt bruges som midlertidig dekoration, men sørg for at skylle dem grundigt bagefter, hvis du vil anvende dem igen til en anden dekoration.
 8. Du kan opbevare dem i lukkede beholdere, efter de er blevet opløst. På den måde vil de holde sig længere, da der ikke vil komme bakterier og luft ned til dem.

Hvordan virker vandperler?

De fungerer ved, at du lægger de små kugler i vand i nogle timer, mens de absorberer vand, indtil de ikke kan rumme mere. Når de ikke kan optage mere vand, stopper de med at vokse i størrelsen, og så hælder du det overskydende vand fra, og de er nu klar til brug.

Hvorfor lugter vandperler?

De kan godt komme til at lugte, hvis du glemmer at hælde det overskydende vand fra, især i høje vaser, eller hvis du har mange vandperler samlet i en skål. Vandet fra vandperlerne kommer til at ligge i bunden af en vase eller skål, når det fordamper, og det har derfor samme funktion som ved almindelig vand i en vase med blomster. Vil du gerne undgå, at vandet kommer til at afgive en grim lugt, skal du bare sørge for at hælde vandet fra ofte og jævnligt skifte vandet.

Hvorfor bliver vandperler sorte?

De kan og vil blive sorte, fordi de absorberer alt lige fra støv, snavs, bakterier og jordrester. Jo mere de er udsat for, jo hurtigere bliver de beskidte. En god huskeregel er derfor at skylle dem grundigt med rent vand 1 gang om måneden og gerne oftere. Bruger du dem til afskårne blomster eller orkideer, er det bedst, at du skyller dem oftere end 1 gang om måneden på grund af jordrester og anden rester fra blomsterne.

Kan jeg bruge dem som vandingssystem, mens jeg er på ferie?

Nej, du kan desværre ikke bruge dem som vandingsmetode til blomster eller planter, da vandperlerne ikke egner sig til at blive blandet sammen med jord. Vandet fordamper desuden også, så det ville kræve en “genopfyldning” af vand til vandperlerne på et tidspunkt. Men du kan med fordel bruge “selvvandingsperler” til dine blomster og planter, hvis du skal på ferie.

Selvvandingsperler er små kugler, som blandes med jord. De kan bruges både indendørs og udendørs. De fungerer ved, at når du vander planterne eller blomsterne, så absorberer kuglerne vandet og dernæst frigiver de vandet, når planterne eller blomsterne har brug for det. De er ikke giftige og kan genbruges igen og igen.